Top 10 lucuri de făcut în Sighișoara
Muzee și expoziții
Cea mai importantă zonă de atracție a Sighișoarei, este, desigur, cetatea. Cetatea oferă multe lucruri de făcut dar de asemenea multe zone frumoase de vizitat. Începând cu Muzeul Orașului, unde poți învăța multe despre istoria Sighișoarei, aflat în cel mai important turn al cetății, Turnul cu Ceas. Recomandăm să terminați turul muzeului cu priveliștea frumoasă asupra întreg orașului, pe care o puteți avea din balconul turnului.
Alte atracții de menționat ar fi bisericile medievale- Biserica Mânăstirii și Biserica din Deal, Turnul Fierarilor, care azi funcționează ca și galerie de artă, dar și multe expoziții precum expozitia breslelor(nou înființată), expoziția despre perioada comunistă(aflată la Hotelul Central Park), Muzeul de Tortură, dar și altele.
Chiar și plimbările prin străduțele frumoase și liniștite ale cetății sunt o expoziție în sine. Fiecare clădire are o poveste de spus iar fiecare priveliște e încântătoare.
2. Tururi private, cu ghid atât în cetate dar și în zonele din jur
Pentru un tur personalizat a întregii cetăți dar și a altor părți istorice ale regiunii Sighișoarei, poți rezerva(cu cel puțin două ore înainte) Ghidaj profesional. Fiecare tur e personalizat în funcție de dorința grupului. Limbile disponibile pentru tur sunt engleza, germana, maghiara și româna.
Recomandam de asemenea tururi cu ghid și în zonele din împrejurimi, de exemplu bisericile fortificate din Biertan, Viscri, Saschiz, Rupea, Mălâncrav și Darjiu. Și aceste tururi pot fi personalizate în funcție de nevoie și de dorință.
Contact +40 752 243 538
Piață și suveniruri
În România, piețele sunt un fel de tradiție. Le poți găsi în fiecare oraș, în mod special miercurea și sâmbăta.
Piața Sighișoarei e situată în zona Cornești, în apropierea râului Târnava. Poți găsi legume și fructe dar de asemenea, brânzeturi, ouă și chiar flori.
De asemenea avem o mare varietate de magazine pentru suveniruri în împrejurimile cetății, Gifty Shop fiind unul pe care îl recomandăm cu drag. Este situat pe strada Școlii, în Casa cu Cerb.
Alt loc frumos care merită vizitat este Pivnița lui Teo.
4. Aventura parc & Mini Golf
Când vine vorba de distracție, de asemenea Sighișoara oferă o gamă de activități plăcute. Una din ele este Aventura parcul aflat pe vârful unui deal, locul numit Vila Franka. Vila Franka oferă de asemenea un restaurant, o terasă cu o priveliște superbă asupra orașului și un loc de joacă pentru copii.
Drumul către Vila Franka este accesibil atât pe jos(drum de aproximativ 45 minute) sau cu mașina/taxiul(10 minute).
5. Spa și piscină
O altă modalitate plăcută de a petrece timpul aici ar fi piscina, mai ales atunci când vizitezi orașul în timpul verii. Cea mai importantă piscină de menționat este piscina Aquaris, care operează în general din luna iulie până în septembrie.
Cele mai importante hoteluri din Sighișoara, ca de exemplu Hotel Korona sau Hotel Doubletree, oferă și ele atât piscină interioară cât și exterioară, pe lângă posibilitățile de saună și jacuzzi.
6.Stejarii seculari de pe platoul Breite
Sighișoara te duce în trecut. De la străduțe vechi, clădiri vechi și până la stejari vechi, stejari seculari, ca să fim mai exacți. Rezervația naturală Stejarii seculari de pe platoul Breite este cu adevărat unic. Este vorba de o zonă înaltă situată la marginea Sighișoarei, conținând o varietate mare de specii de stejar(400/600 de ani), dar de asemenea și alte specii de plante. Este o zonă liniștită unde te poți plimba și cerceta pădurea, să privești natura și să asculți cântecul atâtor soiuri deosebite de păsări. Grandoarea stejarilor cu siguranță te va lăsa fără răsuflare. De asemenea poți organiza un mic picnic dacă vremea este blândă( fără a lăsa murdărie în urmă, desigur!)
7.Parcul catedralei
La poalele dealului cetății, lângă râul Târnava, se află parcul Catedralei. Acesta este un alt loc unde vei găsi copaci rari, ca de exemplu Ginkgo Biloba. Parcul catedralei este un loc potrivit pentru a petrece o seară liniștită de vară, iar ”faleza” care merge de-a lungul râului este un loc numai bun pentru o plimbare plăcută.
8. Scara acoperită
Scara acoperită leagă Piața cetății de Biserica din Deal. Inițial, construcția prezenta 300 de scării, doar 176 din ele rămânând în picioare azi. Scara este acoperită datorită dorinței de a apăra școlarii de vânt, ploaie, soare sau ninsoare.
La capătul scărilor, lângă Biserica din Deal, se află una dintre cele mai vechi școli din Transilvania, Liceul Joseph Haltrich.Nu doar că scările s-au păstrat într-o bună condiție, dar acestea sunt folosite încă zi de zi de către elevii liceului.
Urcând scările, vei avea o experiență diferită. În zilele însorite, razele soarelui pot fi observate prin spațiile dintre scânduri, iar în zilele ploioase sunetul picăturilor de ploaie căzând pe acoperiș îți dă o stare ciudată de relaxare și pace. Când ajungi la capătul lor, un peisaj medieval minunat te va întâmpina, de asemenea.
9. Biserica din Deal
La capătul de sus al scărilor acoperite, o clădire impresionantă te asteaptă. Biserica din Deal, localizată la înălțimea de 429 metri, este una dintre cele mai importante lucrări arhitecturale a cetății.
În spatele bisericii se află un cimitir vechi, un loc de odihnă pentru primii coloniști germani. Odată cu terminarea turului interior al bisericii, poți face o plimbare prin vechiul cimitir, pentru a admira vechile pietre de mormânt.
10. Turnurile cetății
În principiu au fost 15 turnuri în cetate, doar 9 dintre ele rămânând în picioare azi.
Turnul cu ceas este cel mai recunoscut simbol al cetății, vizibil din orice parte. Scopul principal al acestui turn a fost de a proteja poarta cea mare a cetății.
Turnul frânghierilor a fost reconstruit în 1350, după ce a fost distrus în invazia tătară. Este singurul turn locuit.
Turnul măcelarilor este locul unde in fiecare seara se facea impartirea turmelor. Are forma hexagonala si era pozitionat strategic, pentru a avea camp de tragere in toate directiile.
Turnul croitorilor adapostea, candva, pulberaria, care a explodat in timpul marelui incendiu, si l-a distrus, in mare masura. In partea superioara sunt prevazute goluri de tragere si guri de aruncare, pentru a proteja cetatea in cazul unei invazii.
Turnul cizmarilor este poziționat în partea nordică a cetății. A trecut prin multiple distrugeri de-a lungul secolelor. Astazi, gazduieste redactia ziarului local, precum si statia locala de radio.
Turnul Cojocarilor este cel de-al doilea turn unde se facea impartirea turmelor, in fiecare seara.
Turnul Cositorarilor. Partea superioara are guri de aruncare și deschizături pentru apărare vizibile din exterior.
Turnul tăbăcarilor a fost construit lângă turnul cositorarilor. Cele două sunt legate unul de celălalt prin galeria arcașilor.
Turnul fierarilor a fost construit în 1631 pe locul unde se afla Turnul Barbierilor.
Toate turnurile pot fi văzute oricând printr-o simplă plimbare pe străzile cetății. Construcția lor unică te va fascina cu siguranță.
Pentru orice altă informație nu ezitați să ne contactați. +40.752.243.538.