Platoul Breite ca este un ecosistem protejat de lege, din vecinatatea orasului Sighisoara, aflat la mica altitudine: intre 450m si 570m. Platoul este, in fapt, cea mai mare pajiste cu stejari si goruni multiseculari din Europa central-estica. In Rezervatia Breite exista peste 600 de arbori cu varste intre 350 si 450 de ani, printre care si cateva exemplare care au atins venerabila varsta de 800 de ani. La umbra lor traiesc 40 de specii de gandaci (unele dintre ele fiind pe cale de disparitie in zona de vest a Europei) si peste 270 de specii de fluturi de zi si de noapte descoperite in urma cu sase ani de cercetatorul Kuno Martini, multe dintre ele protejate la nivel international.
Cum ajungi la Rezervatia Breite?
La Platoul Breite se ajunge foarte usor: la 4km de la iesirea din Sighisoara spre Medias (DN14), imediat ce treci de asa-numitul punct “Hula Danes” vei vedea pe partea stanga drumul forestier care urca spre Rezervatia Breite. Dupa cei 2km de drum forestier parcursi prin padure vei ajunge pe un platou insorit, cu stejari ingenunchiati de timp si de vreme. De acolo incepe rezervatia – un loc minunat si impresionant in acelasi timp, pe care nu ar trebui sa-l ratezi.
Daca locuiesti sau esti cazat in Sighisoara, poti ajunge in rezervatie chiar si pe jos, prin cele doua puncte de acces: fie urci pe dealul Visii din cartierul Cornesti, fie pe “Groape”, pornind din cartierul Ana Ipatescu.
If you live or stay in Sighisoara, you can get to the nature reserve even by walking, through the two access points: Either you climb the hill of the Visii in the Cornesti neighborhood or on the “Groape”, starting from the Ana Ipatescu district.
Comenteaza